Wikidietz

Twee levensverhalen

Dolly Olierook, jeugdjaren, 1920 - 1930

Dolly Olierook werd geboren op 9 december 1920 in Den Haag, als zesde kind van Jan Olierook en Nel Olierook-Vélu. Zij werd bij de gemeente Den Haag aangegeven met de namen Rudolphina Gerarda Johanna, maar in het kerkelijk familieregister werd haar derde doopnaam verkeerd geschreven als 'Joanna'. Haar roepnaam werd Dolly. Zij werd op 9 december 1920 gedoopt in de kerk van het H.Hart van Jesus in Den Haag.

Haar doopnamen verwezen naar haar peetoom Rudolf Vélu, een broer van haar moeder, en oom Gerard, een broer van haar vader.  Haar doopnaam Johanna verwees naar 'Juffrouw' Joanna Keuzekamp, een vriendin van haar moeder Nel, die in de moeilijke maanden voor Dolly's geboorte haar steun en toeverlaat was. Deze Joanna werd de peettante van Dolly.

Gezinssamenstelling
Van haar vijf oudere broers en zussen waren Jan (1912), Kees (1913) en Lenie (1915) nog in leven. Haar zus Rietje (1917) was in januari 1918 aan de Spaanse Griep (Influenza) gestorven. Ook haar broer Jopie (1919-november 1920) was gestorven, een maand voordat Dolly geboren werd. Ook had moeder Nel al een miskraam achter de rug. In mei 1922 werd haar jongere zusje Toos geboren.

Woningen
Het gezin woonde tussen 18 oktober 1915 en 1931 in de Van Mierisstraat 81 in de Haagse Schilderswijk. Er is in het familieregister ook nog sprake van een woning in de Jan de Baenstraat 26, maar het is niet bekend wanneer dat geweest is. Op 27 juni 1931 verhuisde het gezin naar de Rubensstraat 202 om vier jaar later, op 23 april 1935, te verhuizen naar het Kaapseplein 21 in de Haagse Transvaalbuurt. 

Vader en Moeder
Dolly had volgens eigen zeggen een gelukkige jeugd. Door het leeftijdsverschil met haar oudere broers en zussen trok zij veel met zusje Toos op. Haar vader Jan was een joviale en optimistische man die zijn gezin door zijn harde werken goed kon onderhouden. Haar moeder Nel was wasserijmedewerkster en huisvrouw en had vaak sombere buien, mede als gevolg van haar twee overleden kinderen en een mislukte zwangerschap. Dolly voelde daardoor al van jongs af aan een grote verantwoordelijkheid naar Toos.