Wikidietz

Twee levensverhalen

Dolly Olierook, tienerjaren, 1931 - 1938

School
Dolly maakte de lagere meisjesschool af bij de nonnen, inclusief de achtste klas, zoals dat toen gebruikelijk was. Ze had daar een aantal goede vriendinnetjes, zoals ook blijkt uit haar Poeziealbum. Op haar veertiende, in 1935, verhuisde het gezin Olierook van de Schilderswijk naar de Transvaalbuurt naar Kaapseplein 21, waar ze een etagewoning kregen boven de kruidenierszaak van Wim ten Brummeler. De hoofdonderwijzeres in die wijk kwam langs om Dolly over te halen bij haar op school te komen, maar Dolly had het veel te goed naar haar zin op de Mariaschool in de Ostadestraat in de Schilderswijk en zou daar blijven. Ze kon goed leren, maar verder studeren werd in het gezin Olierook niet aangemoedigd, zeker niet bij de meisjes. De hoofdonderwijzeres van de Jan de Baenschool had Dolly voorgesteld om naar de Mulo te gaan, maar die school was aan het ongezellige eind van de Hoefkade, bij het Oranjeplein, in wat toen al de achterbuurt van de Schilderswijk was, en het was ook aan een deprimerende school te zien. Dolly had daar geen zin in, ook al omdat ze een hekel had aan het leren van talen. Ze wilde een praktijkopleiding tot kleuterleidster gaan volgen, volgens de lessen van de Duitse pedagoog Fröbel. Maar om daar te kunnen beginnen moest ze vijftien zijn en dat was ze in 1935 op het eind van de achtste klas van de lagere school nog niet. Ze mocht toen een jaar als vrijwilligster helpen op de lagere school om die tijd te overbruggen. Leerplicht voor 14-jarigen bestond in die tijd nog niet...

Toneel en vakanties
Dolly was 'dol' op toneelspelen en zingen. Ze speelde vanaf haar 16e in allerlei voorstellingen, zoals 'Sneeuwwitje' (1936), 'Ganzemieke' (1937) en 'Doornroosje' (1938). Daar viel haar krachtige sopraanstem op. Ze had zichzelf ook piano leren spelen en was een heel eind gekomen.
Met haar moeder had Dolly nogal eens 'heibel' en in de zomervakanties werd er een manier gezocht om de actieve puber uit te besteden. Ze ging een keer vier weken naar Schiermonnikoog, een keer zes weken naar Boxtel en een keer vier weken bij Duitse nonnen in Valkenburg. In 1935 mocht Dolly mee op bedevaart naar Kevelaer, bij Kleef. Dat was haar eerste keer in het buitenland.